Siirry suoraan sisältöön

17:30 WHEELS OF FREEDOM – Dare to dream. Dare to fail.

78 min, Suomi 2018
Ohjaus: Aleksi Puranen
Kieli: suomi. Tekstitys englanniksi. Elokuva on kuvailutulkattu näkövammaisille MovieReading-mobiilisovelluksessa.

Elää ja olla elossa on eri asia – Uskalla unelmoida, uskalla epäonnistua.

Aleksi Purasen esikoisohjauselokuva ”Wheels of Freedom” on feelgood-elokuva mahdottomalta tuntuvasta unelmasta – tasavertaisuudesta, vapaudesta ja Lissabonista. Elokuvan päähenkilö Ville Jaaranto tekee selväksi, että sisulla pärjää vaikka pyörätuolissa.

Arjen toistuvuuteen kyllästynyt Ville Jaaranto haaveilee ajavansa sähköpyörätuolillaan Oulusta Lissaboniin. Villelle matkassa on kyse pyrkimyksestä vapauteen omasta kehostaan, arjesta ja kaupungin byrokratiasta. Ville haluaa hetken aikaa tuntea olevansa joku, olevansa elossa. Kotiseinän tuijottelu ei ole Villelle riittävää ja useista tiellä häämöttävistä esteistä huolimatta Ville kokee matkan riskin arvoiseksi – vaikka se olisi hänen viimeinen tekonsa.

Ville lähtee lumisateen saattelemana matkaan yhdessä kolmen avustajansa kanssa. Matkan mahdottomuus alkaa pian valjeta avustajille. Villen suunnitelmat ovat täysin riittämättömät. Hänen olematon matkakassa hupenee vauhdilla ja välit avustajiin kiristyvät, kun kenellekään ei ole oikein selvää miksi matkalla ollaan.

Matkaan mahtuu myös onnellisia hetkiä yhdessä keskellä tuntematonta ryhmän liikkuessa hitaasti läpi syrjäseutujen Suomen, joka henkii myös muiden unohdettujen olemassaoloa. Avustajat yrittävät parhaansa mukaan auttaa Villeä toteuttamaan unelmaansa, mutta onko Villen unelma tavoiteltu Lissabon vai oikeus päättää omasta elämästään. Lopulta kysymys on jälleen selviytymisestä, eikä suurista kokemuksista.

Lopullisesti keskinäiset välit kiristyvät Tallinnassa, eikä Ville voi jatkaa matkaa yksin. Ville huomaa, että hänen tavoittelemansa vapaus välttämättä löydy auto hankkimalla tai Euroopan halki matkaamalla. Kodin turvallinen arkikin tuntuu houkuttelevalta, mutta unelmista ja niiden tavoittelusta ei Ville silti aio luopua. Wheels of Freedom on komediallinen road movie halki unohdetun Suomen kohti haaveiden Lissabonia, jollaista ei ole olemassakaan.

Skip to content